Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Publieke WOII Schuilplaatsen Groot Gent

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Details van de legers:

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links


Het Archief 2011 van www.bunkergordel.be

Een overzicht van reeds oudere nieuwsfeiten van de website. Bent u meer geïnteresseerd in de (oude) nieuwtjes uit 2012 op de website klik dan gewoon op "Archief 2012".

Bunkertje As8 geeft zijn geheimen prijs. (29/11/2011)

Bunkertje As8 is altijd al een merkwaardig gevalletje geweest op de bunkerlinie. Toen mijn zoektocht naar de bunkerlinie in 2006 startte, zat hij reeds lang verborgen als bunker, verwerkt in een woning. Heden onthult het bunkertje toch iets meer van zijn onbekende verleden.

>> Bunkertje As8 te Astene.

Algemene update van het militaire erfgoed nog aanwezig in het Gentse Citadelpark (22/11/2011)

Na meer dan 2 maanden is het uiteindelijk toch gelukt het militaire verleden van het Gentse Citadelpark eens degelijk bij elkaar te plaatsen. Ik hoop binnen onderstaande reportages toch wel wat misverstanden en onduidelijkheden over deze zwaar militair geladen, en toch niet zo veel beschreven site, te kunnen uit de wereld helpen.

Aanvulling van de foto's en informatie over de neergestorte B17 bommenwerper op Vantegem (Kwatrecht) op 19/9/1944. (15/8/2011)

De schuilstructuren aanwezig op de Bijlokesite te Gent. (13/5/2011).

De website werd nog wat aangepast met beperkte bijkomende info over de site van de Bijloke, onder andere een fraaie situatieschets van de site anno 1928.

>> De site van de Bijloke te Gent.

Er werd ook een beperkt aantal foto's toegevoegd van de twee schuilbunkers langs de Jozef Kluyskensstraat die sinds het najaar 2010 zijn afgesloten als vleermuizenverblijf door Natuurpunt.

>> schuilbunker 1 en schuilbunker 2.

Bijkomende beperkte info over de schuilstructuren onder de oude hospitaalgebouwen nog verborgen zitten. Zo zijn er nog altijd twee tot op heden nog niet teruggevonden schuilstructuren op de site aanwezig. Daarnaast zijn er twee van deze structuren gelokaliseerd maar amper zeer beperkt gefotografeerd. Alle info die zou kunnen leiden tot het juiste lokaliseren en eventuele mogelijkheden om bijkomend te fotograferen, zijn dus zeker altijd welkom.

Gelokaliseerde maar zeer beperkt gefotografeerde structuren:

>> Structuur 1 en 2

Nog niet gelokaliseerde structuren, oproep om ze te vinden.

>> Structuur 3 en 4

Alle bijkomende info over nog ontbrekende zaken blijven steeds welkom op info@bunkergordel.be

Nog aansluitend bij de aankoop van de bunker D14, verscheen een artikel in de Beiaard over de "Strijd rond bunkers" in de gemeenteraad van Merelbeke (11/5/2011)

>> Artikel verschenen in regionale krantje "De Beiaard" op 6/5/2011.

Gemeente Merelbeke koopt het bunkertje D14 op de Zink te Munte om hem te bewaren. (6/5/2011)

Recent heeft de gemeente Merelbeke de bunker D14 op de Zink te Munte aangekocht om hem te bewaren als erfgoed en vleermuizenverblijf. Op onderstaande link het artikeltje zoals ook te lezen in het Nieuwsblad. Het artikel kan ook dienen als zeer beperkte verantwoording van de eerder getolereerde sloop van de bunker D11 te Schelderode. Hopelijk moet de aankoop niet dienen als smartengeld voor de eerder gesloopte bunker?

Op 6/5/2011 ontving ik nog enkele allicht correctere argumenten waarom het bunkertje moest verdwijnen.

Meer detailinfo over de mitrailleurs gebruikt en opstelbaar binnen de bunkerlinie Bruggenhoofd Gent in mei 1940. (20/4/2011)

Iets meer details, schetsen en geschiedenis van onder andere deze wapens:

Geeft Domein De Ghellinck in Zwijnaarde zijn verborgen oorlogsgeschiedenis prijs? (8/3/2011)

Hieronder kunt u een fotoreportage terugvinden over het voor de grote massa, vrij onbekende domein De Ghellinck te Zwijnaarde. Deze ooit toch prachtige kasteelsite geeft nu toch zijn beperkte nog aanwezige geheimen prijs.

>> Het Duitse munitiedepot De Ghellinck te Zwijnaarde.

Duitse militaire vliegvelden en bijkomende infrastructuur in de dichte nabijheid van Gent. (21/02/2011)

Recent werd het Zeppelinverleden van Gontrode eens correct geplaatst. De chronologische geschiedenis van de luchthavens in de directe omgeving van Gent werd nogmaals geupdate.

Daarnaast vindt u een overzicht terug van wat nog te vinden is van de originele sites heden te dage.

Schuilstructuur aan Mariagaard gered van dreigende afbraak. (28/1/2011)

De akte die via de website werd opgezet om de schuilstructuur aan de schoolsite te Mariagaard te redden blijkt zijn effect niet gemist te hebben. Op de algemene toelichtingsvergadering die gisterenavond op de site van Mariagaard werd georganiseerd betreffende de aanpassingswerken rondom de site van Mariagaard voor de inrichting van een nieuw kruispunt en een busstation aan het scholencomplex, kon worden meegedeeld dat de bunker voor de toekomst bewaard zou blijven onder de betonnen plaat. Dit is dus al heel wat anders dan wat door het schepencollege eerder werd verteld.

De plannen zijn als volgt gewijzigd met medeweten van de dienst Erfgoed die eerder al een negatief advies gaf voor de afbrak van de schuilstructuur die eerder deel uitmaakte van de vroegere SS-school Kwatrecht. De bussite blijft bestaan zoals voorzien dus bovenop de schuilstructuur. Enkel zal de betonnen plaat bovenop de bestaande structuur geplaatst worden (speciale wapening waar ze de structuur kruist). De eigenlijke schuilstructuur ligt met zijn betonnen dak namelijk juist onder het maaiveld zodat bewaren in feite vrij eenvoudig kan gebeuren. De huidige nooduitgang en toegang langs dewelke de schuilstructuur heden indien nodig toegankelijk is (kant van het schoolgebouw), zal afgelaagd worden en onder het betonplatteau verdwijnen. De huidige toegang aan de kant van Oosterzelesteenweg (die heden enkel aan de bovenkant zeer beperkt inkijkbaar is maar afgesloten) zal toegankelijk gemaakt worden zodat de kelder langs deze zijde wel in de toekomst toegankelijk zal worden. De structuur zal tegen onder andere sluikstorten en dergelijke wel afgesloten worden tegen directe toegang, sluikstorten en vandalisme.

Daarom toch aan allen die de akte steunden en een warm hart toedroegen,

bedankt.

Publieke WO II schuilkelder op het Tacambaroplein te Oudenaarde (2/1/2011)

Praktisch midden in het centrum van Oudenaarde, vindt men nog een vrij intakte en goed onderhouden publieke schuilkelder. Een vrij gedetailleerde omschrijving op onderstaande link.

>> Publieke schuilkelder op Tacambaroplein te Oudenaarde.

Nog oudere artikels daterend uit 2010 op deze link.

Terug naar "Home"